Bronchialeprovocatietest bij stellen diagnose astma

19 oktober 2022

Door: Lenneke Hoosemans, stafarts

Het aanvullend inzetten van een bronchiale- of metacholineprovocatietest heeft een duidelijkere rol gekregen bij het stellen van de diagnose astma. Dit is opgenomen in de huidige NHG standaard ‘Astma bij volwassenen’: de diagnostische criteria zijn aangescherpt: spirometrisch aangetoonde reversibiliteit of variabiliteit (FEV1-verschil van 12% en 200 ml tussen 2 metingen) is obligaat voor de diagnose.

Overweeg bij blijvende onzekerheid over de diagnose astma (klachten zonder aangetoonde reversibele of variabele luchtwegobstructie) een bronchiale- of metacholineprovocatietest. Afhankelijk van regionale afspraken in eigen beheer bij een eerstelijns diagnostisch centrum of via een diagnostische consultatie van de longarts. Een normale bronchiale- of metacholineprovocatietest sluit astma vrijwel uit.

Bronchialeprovocatietest bij Star-shl

Bij Star-shl kunnen patiënten voor dit onderzoek terecht in het eigen diagnostisch centrum in Rotterdam. De uitvoering van een bronchialeprovocatietest in een goed uitgerust eerstelijns diagnostisch centrum is veilig en haalbaar, zoals gebleken uit een retrospectieve studie gebaseerd op data van Star-shl welke in 2021 is gepubliceerd in H&W. In potentie kan hiermee het aantal diagnostische verwijzingen naar de tweede lijn gereduceerd worden.

Lees hier de gepubliceerde studie in Huisarts en Wetenschap >

Een aantal details op een rij

Voor wie is het onderzoek?

Patiënten met een leeftijd van 16 t/m 70 jaar. Overige verwijsinstructies kunt u op onze website vinden.

Waar wordt het onderzoek momenteel uitgevoerd?

Star-shl diagnostisch centrum De Witte Keizer, Vissersdijk 231 in Rotterdam (Blaak)

Wie voert het onderzoek uit?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een functielaborant en wordt vervolgens beoordeeld door een longarts.

Uitvoerbaarheid tijdens COVID-19 pandemie

Na een tijdelijke stop is het onderzoek bij Star-shl herstart sinds juni 2022. Er wordt gebruikgemaakt van een speciale bacteriefilter op de spirometer en daarnaast zijn de onderzoeksruimtes van geoptimaliseerde ventilatie voorzien. Na een COVID-19 besmetting bij de patiënt hanteren we een wachttijd van minimaal 6 weken.

Lees meer informatie over onze bronchialeprovocatietest >