Non-HDL-cholesterol voortaan in rapportage

24 januari 2023

Door: Karin Mohrmann, klinisch chemicus

Vanaf 1 februari 2023 zal Star-shl ook non-HDL-cholesterol gaan rapporteren als het totaal cholesterol en HDL-cholesterol zijn aangevraagd. De non-HDL-cholesterol is een berekening van totaal cholesterol minus HDL-cholesterol.

Non-HDL-cholesterol = Totaal cholesterol – HDL-cholesterol.

Deze parameter wordt o.a. in de NHG -standaard CVRM (juni 2019) benoemd.

LDL is het belangrijkste vetdeeltje dat aderverkalking bevordert, maar er zijn er nog meer deeltjes met dit risico zoals IDL en VLDL. De totale som van aderverkalking bevorderende vetdeeltjes wordt beter weergegeven middels de non-HDL berekening.

Het effect van cholesterolverlagers kan worden afgemeten aan het bereikte LDL-cholesterol, maar ook non-HDL-cholesterol is hiervoor een goede parameter. Daarnaast heeft non-HDL-cholesterol in Europese richtlijnen zijn intrede gedaan in de SCORE tabellen voor het bepalen van het risico op hart- en vaatziekten. Het vervangt daar de ratio totaal cholesterol / HDL cholesterol (European Heart Journal (2021) 42, 3227-3337).

De afkapwaarden voor LDL-cholesterol van 1,8 en 2,6 mmol/l komen overeen met afkapwaarden voor non-HDL-cholesterol van 2,6 en 3,4 mmol/l.

Non-HDL cholesterol komt onder andere aan de orde in ons DTO “CVRM, oude en nieuwe markers”.