Let op: urinebuizen zelfde uiterlijk, ander onderzoek

23 augustus 2022

Door: Martijn den Reijer, arts-microbioloog

Sinds juni gebruiken we bij Star-shl twee verschillende urinebuizen voor kweek. Hiermee ondervangen we leveringsissues vanuit de fabrikant. Het gaat om de bekende Vacutainer® van BD met groene dop (afb. 3) en de nieuwe Vacuette® van Greiner met gele dop (afb. 2). Daarnaast hebben we sinds juni ook een nieuwe urine sedimentbuis van Greiner (afb 1).

De Vacuette® voor urinekweek (afb. 2) lijkt veel op de sedimentbuis van Greiner (afb. 1). Beide buizen hebben geel label en gele dop; subtiel verschil is dat de sedimentbuis een rode markering op het label en bovenop de dop heeft, de kweekbuis een zwarte markering.

Graag aandacht hiervoor; in een sedimentbuis worden bacteriën gedood en is een kweek derhalve niet mogelijk. Gebruik voor de urinekweek dus de buis met de zwarte markering (afb. 2) of de urine buis van BD met groene dop (afb. 3) mocht u deze nog op voorraad hebben.

(Afbeeldingen van boven naar onder: Vacuette® van Greiner - sedimentbuis, Vacuette® van Greiner - kweek, Vacutainer® van RD - kweek)

Nieuwsbericht-afb-urinebuis-kweek-sediment-v2-400x600.jpg

Erratum: in eerder bericht werd een sedimentbuis met puntige onderkant getoond en genoemd, maar zowel onze kweek- als sedimentbuizen hebben een ronde onderkant.