Optimalisering doorlooptijd labaanvraag

10 augustus 2022

Eerste publicatie: 14 juli 2022

De volgende aanpassingen in de werkwijze kunnen zorgen voor een versnelling in de doorlooptijd van een labaanvraag. Daarom voeren we deze in de loop van de maand door.

1 - ZorgDomein (ZD) nummer bij de hand houden bij aanvragen van een spoedbepaling

Vanaf 1 augustus vragen we u het ZD nummer van de order bij de aanvraag van een Spoedbepaling. Houdt deze dan ook bij de hand als u gaat bellen voor het aanvragen van een Spoedbepaling. Hiermee verbeteren wij de doorlooptijden waardoor uitslagen sneller bij u binnen kunnen zijn.

N.b. Wij vragen u om enkel bij dringende bepalingen van deze dienst gebruik te maken.

2 - Aanvragen voor bloedafname aan huis

Vanaf 21 juli volgt er een aanpassing in het aanvragen voor een bloedafname aan huis (thuisprikken). Indien u een thuisafname vóór 15.30 uur aanvraagt, dan kan deze nog worden ingepland voor de eerstvolgende afnamedag. Een aanvraag na 15.30 wordt de daarop volgende afnamedag ingepland.

Vanaf 1 augustus kunnen thuisafnames in principe alleen via ZorgDomein worden aangevraagd. Hierdoor kunnen we het afsprakenproces voor thuisafname verder optimaliseren. Ook voor praktijken kan dit tijd kan besparen omdat er niet meer gebeld hoeft te worden (geen wachtrij bijvoorbeeld).

Uitzonderingen bevestigen de regel
Vanzelfsprekend blijven we bereikbaar in de uitzonderingsgevallen waar bovenstaande niet mogelijk is.

Aanvullende informatie thuisprik

Bij het aanvragen van een thuisprik via ZorgDomein, ziet u voortaan op welke dag(en) er voor uw praktijk een thuisprik uitgevoerd kan worden. Dit geeft zowel de aanvrager als de patiënt duidelijkheid wanneer u de uitslag kunt verwachten.

Zie hier een voorbeeld van de kalender voor een thuisprik die op maandag, woensdag en vrijdag te plannen is.

planning-thuisprik-voorbeeld.png

Wanneer een postcode waarop de patiënt woonachtig is niet is opgenomen, ziet de aanvrager onderstaande melding.

Postcode-thuisprik.jpg