Vernieuwde malaria diagnostiek

11 oktober 2023

Per oktober 2023 is onze Malaria-diagnostiek vernieuwd. Bij patiënten met koorts na bezoek aan de tropen dient altijd met spoed malaria te worden uitgesloten (https://www.henw.org/artikelen/een-reiziger-met-koorts#). De nieuwe landelijke richtlijn voor malaria-diagnostiek (https://demedischspecialist.nl/nieuwsoverzicht/nieuws/nieuwe-richtlijn-malaria-diagnostiek) stelt strenge eisen aan de kwaliteit en doorlooptijd hiervan.

Om hieraan te voldoen verricht Star-shl per oktober standaard een moleculaire sneltest (Alethia LAMP) in plaats van dikke druppel en uitstrijkje, om sneller en met hoge gevoeligheid malaria uit te sluiten c.q. aan te tonen. Eén negatieve uitslag sluit malaria uit, het onderzoek hoeft dan niet meer herhaald te worden. Alleen indien moleculaire sneltest positief is, wordt nog een dikke druppel en uitstrijkje gemaakt om aantal en soort malaria te bepalen.

Om aan de strenge eisen aan doorlooptijd te voldoen, dient per heden elke malaria telefonisch als spoedaanvraag aangevraagd te worden bij het Klant Contact Centrum. Dit is dezelfde spoedaanvraag zoals nu beschikbaar is voor diverse klinisch-chemische bepalingen. (https://www.star-shl.nl/zorgverlener/huisarts/onderzoeken/diensten/spoedbepalingen/)