Bij een histamine provocatietest wordt gemeten hoe gevoelig de longen zijn voor bepaalde prikkels. Om dit te kunnen bepalen wordt tijdens het onderzoek de stof histamine geïnhaleerd en gekeken hoe de luchtwegen daarop reageren. Histamine is een onschadelijk, lichaamseigen stof die onder andere vrijkomt bij allergische reactie. Het onderzoek kan bijvoorbeeld worden aangevraagd als er een vermoeden van astma is.
Wanneer kan ik geen histamine provocatietest doen bij Star-shl?
Uw longmedicijnen en het onderzoek
Voorbeelden van deze anti-allergie medicijnen zijn:
Aerius, Claritine, Tavegil, Telfast,Cetirizine/ Prevalin allerstop/Reactine/ Zyrtec, Levocetirizine, Xyzal,Unilair,Clemastine,Theofylline, Allerfre, Tinset, Promethazine, Mizollen, Desloratadine, Loratadine, Fexofenadine, Oxatomide, Promethazine, Mizolastine. Acrivastine/Semprex, Alimemazine/Nedeltran, Primatour, Cinnarizine,Cyclizine, Neoclarityn, Fenistil, Ebastine, Kestine, Fexofenadine, Hydroxine, Allerfre, Suprimal, Ketotifen.
Let op: Een antibiotica- of prednisonkuur (voor uw longen) moet altijd minimaal 6 weken voor het onderzoek gestopt zijn. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met Star-shl om de afspraak te verzetten. Indien u per ongeluk niet tijdig de luchtwegverwijdende medicatie of anti-allergie medicatie (anti-histaminica) gestopt heeft dient u een nieuwe afspraak te maken.
Meenemen naar de afspraak
*De ‘Wet gebruik Burgerservicenummer in de Zorg’ verplicht ons het burger- servicenummer (BSN) van patiënten vast te leggen in de administratie. Om er zeker van te zijn dat wij het juiste BSN registreren, zijn wij verplicht uw identiteit vast te stellen aan de hand van een wettelijk identiteitsdocument (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart). Wij verzoeken u dan ook een geldig identiteitsdocument mee te nemen.
Een histamine provocatietest duurt ongeveer 45 minuten en is niet pijnlijk. Wel kunt u door de inademing van histamine last krijgt van hoesten, heesheid en/of kortademigheid. Indien deze klachten te heftig voor u zijn krijgt u meteen een luchtwegverwijder toegediend die de reactie ongedaan maakt. Het is mogelijk dat u na het onderzoek nog een lichte keelpijn, heesheid of prikkelhoest heeft. Dit is onschuldig en gaat vanzelf weer over. Er zijn verder geen bijwerkingen van de histamineprovocatietest te verwachten.
Het onderzoek kan vermoeiend zijn, omdat we maximale inzet van u vragen.
Een histamine provocatietest bestaat uit twee onderdelen:
Na elke dosis histamine wordt het onderzoek herhaald.
Dit onderzoek gebeurt op verzoek van de huisarts en wordt beoordeeld door een longarts. De resultaten worden daarna verzonden naar uw huisarts. U kunt met uw eigen huisarts contact opnemen om de uitslag te bespreken.