Bij een prenatale screening worden de volgende onderzoeken uitgevoerd:
Uitgebreide informatie over de combinatietest vindt u op de pagina combinatietest.
Bij de 20 wekenecho, ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd, wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.
Meer informatie is te lezen in de landelijke folder “Structureel echoscopisch onderzoek” en op de webpagina “Informatie over het structureel echoscopisch onderzoek”, beiden van het RIVM.
Het is zeer belangrijk dat u zich goed informeert over de inhoud van prenatale screening en de eventuele gevolgen die een dergelijk onderzoek voor u kan hebben. Star-shl voert alleen echoscopisch onderzoek uit op aanvraag van de huisarts of verloskundige. Star-shl heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Stichting Prenatale Screening Zuidwest Nederland, en met de Stichting Prenatale Screening Randstad Midden, regionale centra voor prenatale screening. Uw zorgverzekeraar kan vragen naar deze overeenkomst. Mocht aansluitend op het onderzoek bij Star-shl vervolgonderzoek noodzakelijk zijn, dan wordt u doorgaans verwezen naar een centrum voor prenatale diagnostiek.
Breng uw aanvraagformulier, verzekeringspas en identiteitsbewijs* mee.
*De ‘Wet gebruik Burgerservicenummer in de Zorg’ verplicht ons het burgerservicenummer (BSN) van patiënten vast te leggen in de administratie. Om er zeker van te zijn dat wij het juiste BSN registeren, zijn wij verplicht uw identiteit vast te stellen aan de hand van een wettelijk identiteitsdocument (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart). Wij verzoeken u dan ook een geldig identiteitsdocument mee te nemen.
Lees op de pagina Zwangerschapsecho hoe een echoscopie in zijn werk gaat.
Echoscopie kan geen miskraam veroorzaken. Zelfs een inwendige echoscopie bij vrouwen, die al vaginaal bloedverlies hebben, is volkomen veilig gebleken. Van echoscopie is nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat het schadelijke effecten heeft. Toch valt niet uit te sluiten dat tot nu toe onbekende of ongewenste effecten kunnen optreden. Daarom is het verstandig om voorzichtig te zijn en echoscopisch onderzoek alleen op medische indicatie uit te voeren. (Dit is het officiële standpunt van de WHO (World Health Organization) en de FDA (Food en Drug Administration van de Verenigde Staten).
Tijdens de echo krijgt u uitleg over de beelden. Indien u dit niet wilt, dient u dit van tevoren bij de echoscopist aan te geven. De beelden en metingen worden ter plekke beoordeeld en de uitslag wordt met u besproken. Indien er onduidelijkheid is over de uitslag, overlegt de echoscopist telefonisch met een superviserend arts. Bij afwijkende bevindingen overlegt de echoscopist met uw verwijzer .
Aangezien de meeste zwangerschappen zonder complicaties verlopen, is de uitslag meestal goed. Niet alle afwijkingen kunnen echter worden gezien. Een goed resultaat geeft dan ook geen 100% garantie op een gezond kind. Uw verwijzer krijgt een verslag van uw zwangerschapsecho toegestuurd.