Uw verloskundige of arts heeft u doorgestuurd naar Star-shl voor een zwangerschapsecho. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een verloskundige of arts bij u een echo wil laten maken. Al vroeg in de zwangerschap kan met een echo worden vastgesteld:
Later in de zwangerschap kan de echo een beeld geven over:
Hoe bereidt u zich voor?
U mag uw buik vanaf een week voor het onderzoek niet meer insmeren met bodylotion of huidolie.
Wie mag u meenemen?
Er is bij een echo één volwassen begeleider per zwangere toegestaan. Wij nemen i.v.m. corona een aantal voorzorgsmaatregelen in acht:
Daarnaast vragen wij van zwangere en begeleider om de instructies die aan de telefoon en bij de ingang van de locatie gegeven worden op te volgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan niet te vroeg komen, eventueel wachten in de auto, anderhalve meter afstand tussen wachtenden in de wachtkamers en aanvullende aanwijzingen door de Star-shl medewerker, indien de wachtkamer te vol zit.
Instructiefilms ter voorbereiding op het onderzoek:
Breng uw aanvraagformulier, verzekeringspas en identiteitsbewijs* mee.
*De ‘Wet gebruik Burgerservicenummer in de Zorg’ verplicht ons het burgerservicenummer (BSN) van patiënten vast te leggen in de administratie. Om er zeker van te zijn dat wij het juiste BSN registeren, zijn wij verplicht uw identiteit vast te stellen aan de hand van een wettelijk identiteitsdocument (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart). Wij verzoeken u dan ook een geldig identiteitsdocument mee te nemen.
Hoe werkt een echo?
Echoscopie is een techniek die de inwendige lichamelijke structuren zichtbaar maakt door middel van geluidsgolven. Deze golven worden uitgezonden door de 'kop' van het echoapparaat (ook wel transducer genoemd) en zijn niet hoorbaar voor mensen. De inwendige structuren van ons lichaam kaatsen de golven terug. de transducer vangt ze vervolgens op, waarna ze in het echoapparaat worden omgezet in beelden. Er zijn twee soorten transducers: één voor uitwendige echo's via de onderbuik en een dunne langwerpige variant die geschikt is voor een inwendige echo via de vagina.
Hoe werkt een uitwendige echo?
De uitwendige echoscopie komt het meest voor. Hiervoor ligt u op uw rug op een onderzoekstafel met ontblote onderbuik. De echoscopist brengt gel aan en beweegt met de transducer over uw buik om goede beelden te krijgen. In de vroege zwangerschap kan de uitwendige echo soms een minder goed beeld geven. Als dit het geval is, zal de echoscopist voorstellen een inwendig echo-onderzoek bij u uit te voeren.
Hoe werkt een inwendige echo?
Dit onderzoek wordt meestal gebruikt tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap, als een uitwendige echo geen optimaal beeld geeft. Voor het inwendige onderzoek ligt u op uw een onderzoekstafel zonder uw onderkleding. Om de transducer wordt een wegwerphoesje gedaan, daarop brengt de onderzoeker een glijmiddel aan. De onderzoeker brengt de transducer in via de vagina om goede beelden te krijgen. Het inbrengen doet in principe geen pijn. Mocht u, om welke reden dan ook, moeite hebben met inwendige echoscopie, bespreekt u dit dan met de echoscopist. We zoeken dan samen naar een oplossing.
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.
Tijdens de echo krijgt u uitleg over de beelden. Indien u dit niet wilt, dient u dit van tevoren bij de echoscopist aan te geven. De beelden en metingen worden ter plekke beoordeeld en de uitslag wordt met u besproken. Indien er onduidelijkheid is over de uitslag, overlegt de echoscopist telefonisch met een superviserend arts. Bij afwijkende bevindingen overlegt de echoscopist met uw verwijzer.
Aangezien de meeste zwangerschappen zonder complicaties verlopen, is de uitslag meestal goed. Niet alle afwijkingen kunnen echter worden gezien. Een goed resultaat geeft dan ook geen 100% garantie op een gezond kind. Uw verwijzer krijgt een verslag van uw zwangerschapsecho toegestuurd.