Naast de algemene maatregelen treft Star-shl een aantal aanvullende maatregelen om dit onderzoek tijdens de COVID-19 pandemie voor zowel de patiënt als zorgverlener veilig uit te voeren. Wij vragen hiervoor uw begrip.
Spirometrie is een vorm van longfunctieonderzoek waarbij wordt gekeken naar een eventuele vernauwing van de luchtwegen zoals die bijvoorbeeld kan voorkomen bij aandoeningen als astma en COPD.
Met behulp van dit onderzoek wordt zowel de longinhoud als de mate van vernauwing van de luchtwegen gemeten.
Dit onderzoek wordt aangevraagd om een longziekte uit te sluiten of een vermoeden van een longziekte te bevestigen. Indien bij u al eerder een diagnose Astma/COPD is gesteld vraagt uw huisarts dit onderzoek aan ter controle bij astma of COPD.
Vragenlijst
Als u van ons voorafgaand aan het onderzoek een vragenlijst heeft gekregen, verzoeken wij u deze één dag voor het onderzoek thuis in te vullen en mee te nemen naar uw afspraak.
Uw longmedicijnen en het onderzoek
U ontvangt van ons instructies voor het gebruik van uw medicatie. Deze instructies zijn verschillende voor een eerste spirometrieonderzoek en een controleonderzoek. U kunt twee soorten instructies van ons krijgen:
8 uur
Airomir, Salbutamol, Ventolin, Atrovent, Ipratropium, Terbutaline Combivent, Fenoterol, Berotec.
12 uur
Berodual, Bricanyl.
24 uur
Atimos, Eklira Genuair, Flutiform, Foradil, Formoterol,Foster, Oxis ,Salmeterol, Seretide, Serevent, Symbicort, Aerivio Spiromax,
Duoresp Spiromax, Bufolar Easyhaler, Duoklir Genuair, Elpenhaler.
48 uur
Anoro, Incruse Ellipta, Glycopyrronium, Indicatorol, Spiriva, Tiotropium, Respimat, Onbrez, Seebri, Striverdi, Oladoterol, Relvar,
Ultibro, Vilanterol, Triotus, Trimbow.
Let op: Een antibiotica- of prednisonkuur (voor uw longen) moet altijd minimaal 6 weken voor het onderzoek gestopt zijn. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met uw huisarts om te overleggen of uw afspraak verzet moet worden.
Meenemen naar de afspraak
*De ‘Wet gebruik Burgerservicenummer in de Zorg’ verplicht ons het burger- servicenummer (BSN) van patiënten vast te leggen in de administratie. Om er zeker van te zijn dat wij het juiste BSN registreren, zijn wij verplicht uw identiteit vast te stellen aan de hand van een wettelijk identiteitsdocument (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart). Wij verzoeken u dan ook een geldig identiteitsdocument mee te nemen.
Spirometrie is niet pijnlijk en wordt in het algemeen als niet belastend ervaren. Het onderzoek kan echter wel vermoeiend zijn, omdat we maximale inzet van u vragen. Het onderzoek duurt ongeveer 20-40 minuten en kan bestaan uit drie onderdelen:
Dit onderzoek gebeurt op verzoek van de huisarts en wordt beoordeeld door een longarts of een in Astma/COPD gespecialiseerde huisarts. De resultaten worden binnen 5 werkdagen verzonden naar uw huisarts. U kunt met uw eigen huisarts contact opnemen om de uitslag te bespreken.