Op deze vragen vindt u veelgestelde vragen, onder andere over het coronavirus in relatie tot Star-shl. Voor algemene vragen over corona verwijzen wij u naar de website van het RIVM.

Locaties en afspraak maken

Coronamaatregelen op de locaties van Star-shl m.i.v. 26 juni 2021

Corona, het is nog niet voorbij. Maar u kunt gewoon bij ons terecht voor bloedafname of een functie- of beeldvormend onderzoek. Alle locaties voldoen aan de voorzorgsmaatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. We houden op onze locaties de richtlijnen in acht zoals '1,5 meter afstand houden' en er wordt een maximaal aantal personen tegelijkertijd in de wachtruimte toegelaten.

Echter tijdens het bloedprikken of een ander onderzoek is 1,5 meter afstand houden niet mogelijk. Daarom adviseren we patiënten dringend om een mondkapje te dragen tijdens het bloedprikken of een onderzoek.

Wij danken u voor uw medewerking!

Waar en wanneer kan ik terecht voor een onderzoek?

Star-shl heeft in het gebied Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant haar locaties volledig ingericht volgens de richtlijnen van het RIVM. Hier kunt u terecht voor bloedafname en functie- en beeldvormend onderzoek.

Moet ik een mondkapje dragen op een locatie van Star-shl?

1,5 meter afstand houden blijft de norm. Echter, tijdens het bloedprikken of een ander onderzoek is 1,5 meter afstand houden niet mogelijk. Daarom adviseren we patiënten dringend om een mondkapje te dragen tijdens het bloedprikken of een onderzoek.

Hoe kan ik een afspraak inplannen?

Een afspraak inplannen voor bloedafname of een functie- of beeldvormend onderzoek gaat via deze pagina of telefonisch via het Klantcontactcentrum op telefoonnummer 088 020 95 55.

Waarom zie ik maar een beperkt aantal data bij het afspraken maken voor bloedafname?

U kunt maar maximaal twee weken vooruit plannen. Is een tijdstip niet meer beschikbaar, dan is het betreffende moment volgepland.

Waar kan ik urine, ontlasting en/of overig materiaal inleveren?

U kunt dit tijdens openingstijden inleveren op een van de locaties voor bloedafname. U heeft hier geen afspraak voor nodig. Kom niet naar een locatie als u luchtwegklachten heeft.

Ik wil nu liever niet dat er bij mij thuis bloed wordt afgenomen, wat moet ik doen?

U kunt bloed laten afnemen bij een prikpost. Heeft u trombose, overleg dit dan wel met de trombosedienst via telefoonnummer 088 020 95 10.

Voor de bloedafname aan huis maken onze medewerkers een afweging of dit veilig kan. Indien er luchtwegklachten zijn en er moet toch geprikt moet worden, dan worden extra persoonlijke beschermingsmaatregelen genomen (mondkapje, schort, handschoenen). Ons zorgpersoneel komt niet werken als ze zelf klachten hebben.

Ik heb een afspraak gemaakt voor bloedafname, maar wil deze graag verzetten of afzeggen. Wat moet ik hiervoor doen?

In de bevestigingsmail die u heeft gekregen na het maken van een afspraak staat een link. Via deze link kunt u de afspraak annuleren. Wilt u uw afspraak verzetten? Annuleer dan eerst de afspraak en plan daarna een nieuwe afspraak in.

Heeft u geen bevestigingsmail ontvangen? Neem dan telefonisch contact op met het Klantcontactcentrum op telefoonnummer 088 020 95 55.

Onderzoeken

Ik wil graag weten wat de uitslag van mijn onderzoek is, kan ik de uitslag via Star-shl opvragen?

Nee, Star-shl geeft geen uitslagen door aan patiënten, u dient hiervoor contact op te nemen met uw huisarts/aanvrager. De uitslag van uw onderzoek wordt zo spoedig mogelijk naar uw huisarts/aanvrager gestuurd. De uitslag is doorgaans binnen enkele dagen bekend.

Ik heb een zwangerschapsecho gepland staan, mag ik iemand meenemen naar de afspraak?

Er is bij een echo één volwassen begeleider per zwangere toegestaan. Wij nemen hiervoor een aantal voorzorgsmaatregelen in acht:

  • Verplicht gebruik van handhygiëne door zwangere én begeleider voorafgaand aan binnenkomst in de echo-kamer;
  • Ten minste anderhalve meter afstand tussen begeleider en echoscopist. De echoscopist zal een stoel zodanig positioneren dat deze maatregel gehandhaafd wordt;
  • De echoscopist zal gebruik blijven maken van beschermende maatregelen.

Daarnaast vragen wij van zwangere en begeleider om de instructies die aan de telefoon en bij de ingang van de locatie gegeven worden op te volgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan niet te vroeg komen, eventueel wachten in de auto, anderhalve meter afstand tussen wachtenden in de wachtkamers en aanvullende aanwijzingen door de Star-shl medewerker, indien de wachtkamer te vol zit.

Algemeen/corona

Ik heb een uitnodiging gekregen voor een coronavaccinatie, heeft dit vaccin effect op mijn INR-waarde?

U krijgt de komende weken of maanden een uitnodiging voor de coronavaccinatie. Dit is een injectie in de spier. Dit kan ook bij gebruik van bloedverdunners veilig. Zeker als op het moment van het prikken de INR onder de 3.5 is. Er kan door de injectie een bloeduitstorting optreden op de prikplek in de arm. Maar, het niet vaccineren is in deze rare tijd een groter risico dan het risico op een bloeduitstorting.

Wat vragen wij van u:

  • Krijgt u een uitnodiging voor de Corona vaccinatie? Geef de datum door aan de trombosedienst (per mail; tdlijn@star-shl.nl / op telefoonnummer 088 0209510 / via Tropaz / bij volgende INR-controle)
  • Was de laatste INR-meting voor de vaccinatie (te) hoog (INR > 3.5)? Dan moet u zeker contact opnemen met de trombosedienst, om te zorgen dat de INR op het moment van prikken niet te hoog is.
  • Toon bij het eerste contact na de vaccinatie het vaccinatiebewijs.
  • Na de vaccinatie de prikplek 2 minuten stevig af (laten) drukken, niet wrijven.
Hoe beschermt Star-shl de patiënten en eigen medewerkers tegen corona?

Star-shl heeft verschillende maatregelen genomen om verdere besmettingen te voorkomen. Uiteraard komt ons zorgpersoneel niet werken als ze zelf luchtwegklachten hebben. We vragen patiënten met luchtwegklachten contact op te nemen met het Klantcontactcentrum. Daarnaast werken we nu ook voor bloedafname op veel locaties volgens afspraak, zodat er niet teveel patiënten tegelijk in de wachtruimte zitten. Ook hebben we verschillende locaties die speciaal ingericht zijn voor patiënten met corona of een verdenking hiervan. Onze medewerkers werken hier met extra persoonlijke beschermingsmaatregelen, zoals een mondkapje, schort en handschoenen.

Waar kan ik actuele informatie over het coronavirus vinden?

Op de website van het RIVM staat de actuele informatie over het coronavirus. U vindt hier ook veelgestelde vragen over het coronavirus.