Aandachtspunten voor aanvragen van beeldvormend en functieonderzoek
Informatie voor patiënten
Bij het oogheelkundig onderzoek wordt uw patiënt uitgebreid nagekeken door een gekwalificeerd optometrist. De huisarts verwijst alleen een patiënt nadat hij de patiënt zelf beoordeeld heeft. De optometrist kijkt naar de vraagstelling van de huisarts en controleert of er aanwijzingen zijn voor afwijkingen zoals cataract, glaucoom of maculadegeneratie. Het oogheelkundig spreekuur is niet bedoeld voor een fundusscreening (bij diabetes) of voor een spoedverwijzing bij acute oogklachten. De oogartsen zijn medeverantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderzoek door de optometrist en bewaken dit o.a. door regelmatige casuïstiekbesprekingen en scholing.
Als u als huisarts verwacht dat het onderzoek door de optometrist toegevoegde waarde heeft (iets toevoegt aan eigen behandeling of een verwijzing voorkomt) dan verwijst u naar de eerstelijns optometrist. Bij een vermoeden van een refractieafwijking zonder andere pathologie verwijst de huisarts NIET naar de eerstelijns optometrist, maar adviseer de patiënt dan een opticien.
Een aanvraag voor het eerstelijns oogonderzoek kan alleen via Zorgdomein.
Locaties
Het eerstelijns oogonderzoek wordt sinds juni 2019 door Star-shl aangeboden en is (nog) maar in een beperkte regio (Rotterdam) beschikbaar.
Het onderzoek is ontstaan door een bijzondere samenwerking in de regio Rotterdam. In dit project werken IZER, ZONBOOG, Gezond op Zuid, LHV – Huisartsenkring Rotterdam, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Oogziekenhuis Rotterdam, IJsselland Ziekenhuis, Star-shl en zorgverzekeraar Zilveren Kruis samen aan snellere oogheelkundige zorg in de eerste lijn.
Het oogonderzoek is beschikbaar voor alle patiënten die wonen in een van de volgende postcodegebieden:
Rotterdam-Noord:
Rotterdam-Zuid:
Dit onderzoek verrichten wij bij patiënten vanaf 10 jaar.
De optometrist voert het oogonderzoek uit en geeft uitleg aan de patiënt over zijn bevindingen. De optometrist stuurt indien mogelijk dezelfde dag na het onderzoek een digitaal verslag met een beschrijving van het onderzoek, zijn conclusie en aanbevelingen naar de huisarts. Wanneer de optometrist na diagnostiek vaststelt dat er een spoedverwijzing naar de oogarts noodzakelijk is, belt hij/zij de huisartsenpraktijk of, bij afwezigheid, diens waarnemer en draagt hiermee de verantwoordelijkheid over aan de huisarts.
Er zijn voor de patiënt géén kosten aan verbonden. De kosten worden niet van het eigen risico ingehouden.