Wijziging protocol glucose dagcurves

17 januari 2024

Per 1 maart zal een (kleine) wijziging in het protocol voor de glucose dagcurves worden doorgevoerd.

Star-shl ging tot nu toe uit van vaste tijdstippen (8.00, 12.00, 16.00 uur) voor de bloedafname met betrekking tot de glucose dagcurves en adviseerde daarbij niet over het tijdstip ten opzicht van de eetmomenten.

In de NHG standaard Diabetes mellitus type 2 staan 7 mogelijke meetmomenten beschreven voor het uitvoeren van een glucose dagcurve: nuchter, 1,5-2 uur na het ontbijt, voor de lunch, 1,5-2 uur na de lunch, voor het avondeten, 1,5-2 uur na het avondeten en voor het slapen. Meestal zal de patiënt zelf deze metingen thuis uitvoeren d.m.v. een vingerprik.

Star-shl zal volgens de NHG standaard vanaf 1 maart een glucose dagcurve aanbieden met 3 (veneuze) afnamemomenten; nuchter, circa 2 uur na ontbijt en circa 2 uur na de lunch. Uitslagen zijn op deze manier eenduidig te interpreteren aangezien de bloedmonsters op een gestandaardiseerd moment worden afgenomen.

Het is uiteraard nog steeds mogelijk om een bloedafname aan te vragen voor een afwijkend meetmoment. U zult dan zelf de patiënt instructie moeten geven wanneer de patiënt bloed moet laten afnemen.